KOMA MODULAR alt

Vin­cent Calle­baut - modu­lár­ní obyt­ný kom­plex na Haiti


01. 01. 2011 | Modulární svět

Hai­ti bylo jed­na z nej­na­vště­vo­va­něj­ších zemí na svě­tě. Po pus­to­ší­cím zemětře­se­ní v roce 2010 o síle 7,0 Rich­te­ro­vy stup­ni­ce, se nyní zamýš­le­jí svě­to­ví archi­tek­ti nad pře­stav­bou této země. Ino­va­tiv­ní urba­nis­tic­ko-archi­tek­to­nic­ká stu­die na pře­stav­bu Hai­ti vyu­ží­vá modu­lár­ní výstavbu.

Archi­tekt Vin­cent Calle­baut navr­hl soběstač­né ves­ni­ce z pre­fab­ri­ko­va­ných modu­lů pro pře­stě­ho­vá­ní obě­tí podob­ných huma­ni­tár­ních kata­strof. Základ­ní obyt­ný modul se sklá­dá ze dvou pasiv­ních domů ( s kovo­vou kon­struk­cí a fasádou z tro­pic­ké­ho dře­va). Cel­ko­vý výraz obyt­né­ho sou­bo­ru napo­do­bu­je korá­lo­vý útes.

Celý obyt­ný objekt se sklá­dá ze dvou vln, kte­ré pojmou až tisíc hait­ských rodin. Tyto dvě obyd­le­né vlny se vlní podél vody na umě­lém molu, kte­ré je posta­ve­no na seis­mic­ky odol­ných pilo­tách v Karib­ském moři. Obyt­ný kom­plex vytvo­ře­ný z pro­sto­ro­vých modu­lů se vlní od kon­káv­ní po kon­vex­ní křiv­ku a hro­ma­dí se postup­ný­mi vrst­va­mi jako vel­ké ori­ga­mi. Mezi těmi­to dvě­ma vlna­mi se vytvo­ří luxus­ní inte­ri­ér, kaňon s tera­sa­mi a kaská­dy se zele­ni­no­vý­mi zahra­da­mi. Kaž­dá stře­cha obyt­ných modu­lů se tak stá­vá zahra­dou, kte­rá umož­ňu­je pěs­to­vat oby­va­te­lům své vlast­ní produkty.

Pro­jekt je navr­žen jako eko­lo­gic­ký a inte­gru­je všech­ny bio­kli­ma­tic­ké sys­témy, včet­ně ener­gie z obno­vi­tel­ných zdro­jů. Modu­lár­ní výstav­ba tak pro­ka­zu­je efek­tiv­nost výstav­by a vyu­ži­tel­nost udr­ži­tel­ných zdrojů.

  • Vincent-callebaut-0
  • Vincent-callebaut-1
  • Vincent-callebaut-2
  • Vincent-callebaut-3
  • Vincent-callebaut-4
  • Vincent-callebaut-6